2019

Synd och skam att riva ett till synes makalöst 1700-tals hus, beläget i centrala Vaxholm och med utsikt över höggarnsfjärden. Huset blev en mardröm för familjen Björnsdotter-Johansson. Du har säkert, precis som jag, hört skräckexempel på dolda fel men gifterna som forcerade hemmet höll på att kosta Maja livet. Under ett utdraget förlopp störtade familjen men det som följaktligen reste sig ur askan är en unik och inspirerande historia.

- Eftersom vi har byggt allt själva har vi också köpt in allt själva, bara det ger fantastiska möjligheter- utan mellanhänder, bättre pris och kvalitet, menar Maja.

Hon står vid köksön och förklarar målande och med en enorm medvetenhet var deras materialval bottnar. Redan här börjar jag förstå husets ryggrad. Genomgående rostfritt stål klär in det klassiska köket som är generöst placerat på bottenvåningen. Här har alla sociala ytor samlats med ett stort matbord, en soffgrupp, kamin och
brädspel högrest på varandra.
- Vår lunch är klar om en halvtimme, så vi hinner kika runt lite, tjoar Maja.
Hon har tagit emot mig mellan jobb, som hon utför hemifrån. Jag ser tråd-
stumpar på hennes kläder och det blonda håret är uppsatt i en go klämma. Maja är möbeldesigner med egen verksamhet. Hennes energi är strålande med armarna öppna, starka och varma. För mig är det besvärligt att föreställa mig, inte blott denna individ, utan även platsen strängt drabbad för bara 10 år sedan.

2003 flyttade familjen Björnsdotter-Johansson in på Villagatan. Redan efter 6 månader uppstod andningssvårigheter, domningar i huvud och minnesförlust. De led av åtskilliga lunginflammationer. Till en början misstänkte man katten...

Då visste de inte att den utstuderade lukten av tjära i själva verket var den kemiska sammansättningen kreosot. Nuförtiden är användningen av ämnet strikt reglerat, men förr kunde det hända att det byggdes in i hus. Det är cancerogent och miljöfarligt, så nuförtiden är det användningsförbud där människor vistas. 2009 uppmanade experter familjen att evakuera huset.Omedelbart.
Huset revs och familjen tog ett hållbart beslut om att bygga nytt på lättklinker, 100% giftfritt utan traditionella tätskikt eller kemikalier. Boytan är idag 205 m2 fördelat på två plan. Samtliga yttre och inre väggar är putsade i antingen kalk eller lera med naturliga pigment. Oliv- och kokosolja är några grundpelare som har använts för behandling av ytskikt. Huset, som är belägen på en kulle, har fantastiska ljusinsläpp och fönster tillkommer frikostigt i varje rum.

- Jag ville rita in fönster i varje väderstreck, skrattar Maja och fortsätter:
- Men jag inser att resultatet blev lite svårmöblerat. Maja och Björn var överens om att de skulle anlita arkitekter för att rita huset, men när de fick förslaget presenterat för dem såg de bara celler i ett fängelse och tog därav både ritandet och bygget i egna händer. 

Den hetaste elden framställer det bästaslaget. Addera hårt arbete, övertygelse och mycket “know-how” så ser ni den rosa villan mitt emot Vaxholms kyrka.
För mig handlar formgivning om att förädla och förhöja materialen, säger Maja.
Skapandet handlar lika mycket om vart det kommer ifrån som vad det är ämnat för. Husets syfte är att hålla familjen glada och friska och dess drill är lätt att uppfatta: det miljötänk som en gång varit är inte längre okej.

Läs hela inlägget »

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter