Synd och skam att riva ett till synes makalöst 1700-tals hus, beläget i centrala Vaxholm och med utsikt över höggarnsfjärden. Huset blev en mardröm för familjen Björnsdotter-Johansson. Du har säkert, precis som jag, hört skräckexempel på dolda fel men gifterna som forcerade hemmet höll på att kosta Maja livet. Under ett utdraget förlopp störtade familjen men det som följaktligen reste sig ur askan är en unik och inspirerande historia.

- Eftersom vi har byggt allt själva har vi också köpt in allt själva, bara det ger fantastiska möjligheter- utan mellanhänder, bättre pris och kvalitet, menar Maja.

Hon står vid köksön och förklarar målande och med en enorm medvetenhet var deras materialval bottnar. Redan här börjar jag förstå husets ryggrad. Genomgående rostfritt stål klär in det klassiska köket som är generöst placerat på bottenvåningen. Här har alla sociala ytor samlats med ett stort matbord, en soffgrupp, kamin och
brädspel högrest på varandra.
- Vår lunch är klar om en halvtimme, så vi hinner kika runt lite, tjoar Maja.
Hon har tagit emot mig mellan jobb, som hon utför hemifrån. Jag ser tråd-
stumpar på hennes kläder och det blonda håret är uppsatt i en go klämma. Maja är möbeldesigner med egen verksamhet. Hennes energi är strålande med armarna öppna, starka och varma. För mig är det besvärligt att föreställa mig, inte blott denna individ, utan även platsen strängt drabbad för bara 10 år sedan.

2003 flyttade familjen Björnsdotter-Johansson in på Villagatan. Redan efter 6 månader uppstod andningssvårigheter, domningar i huvud och minnesförlust. De led av åtskilliga lunginflammationer. Till en början misstänkte man katten...

Då visste de inte att den utstuderade lukten av tjära i själva verket var den kemiska sammansättningen kreosot. Nuförtiden är användningen av ämnet strikt reglerat, men förr kunde det hända att det byggdes in i hus. Det är cancerogent och miljöfarligt, så nuförtiden är det användningsförbud där människor vistas. 2009 uppmanade experter familjen att evakuera huset.Omedelbart.
Huset revs och familjen tog ett hållbart beslut om att bygga nytt på lättklinker, 100% giftfritt utan traditionella tätskikt eller kemikalier. Boytan är idag 205 m2 fördelat på två plan. Samtliga yttre och inre väggar är putsade i antingen kalk eller lera med naturliga pigment. Oliv- och kokosolja är några grundpelare som har använts för behandling av ytskikt. Huset, som är belägen på en kulle, har fantastiska ljusinsläpp och fönster tillkommer frikostigt i varje rum.

- Jag ville rita in fönster i varje väderstreck, skrattar Maja och fortsätter:
- Men jag inser att resultatet blev lite svårmöblerat. Maja och Björn var överens om att de skulle anlita arkitekter för att rita huset, men när de fick förslaget presenterat för dem såg de bara celler i ett fängelse och tog därav både ritandet och bygget i egna händer. 

Den hetaste elden framställer det bästaslaget. Addera hårt arbete, övertygelse och mycket “know-how” så ser ni den rosa villan mitt emot Vaxholms kyrka.
För mig handlar formgivning om att förädla och förhöja materialen, säger Maja.
Skapandet handlar lika mycket om vart det kommer ifrån som vad det är ämnat för. Husets syfte är att hålla familjen glada och friska och dess drill är lätt att uppfatta: det miljötänk som en gång varit är inte längre okej.

Läs hela inlägget »

Tidens vansinnessnabba gång kastar oss runt hörnet och där står julen och väntar i år igen. Den är lika praktfull, tålig och annalkande som vanligt. Den både religiösa och sekulära högtiden bottnar för många i tradition men trender skottar intryck även på julen. Jag vill inspirera dig att både bottna och skotta där du står. 

Jag drack glatt julmust i oktober och välkomnade julen i butiken tidigt, just för att addera värme i det allt mer ständiga mörkret.
I år är jag extra benägen att göra det mysigt inomhus och trenderna julen 2018 ser ut enligt följande…

Ornament i form av metalliska väsen, halvädla stenar och historisk dekor breder ut sig i salen och lämnar inte en pinal opyntad. More is better. Här ser vi maffiga blomsterarrangemang, jakttrofeer, läder och den venetianska maskeradmasken ligger redan dekorativt framme inför nyårsafton. Barockens basfärg är rött och brunt. Accentfärgerna för trenden är gammelrosa och mintgrön..

Den vita julgranstrenden galopperar vidare, nu med en tydlig magisk twist. Den vita granens prägel har tidigare uppfattats som frostig men är i år stolt

sändebud av årets julkula - lamadjuret. I denna färgstarka omgivning spirar enhörningar, flamingos och rymddräktsklädda tomtar i fullständig harmoni. Trendvibbar från USA uppmanar oss att klä julgranen som en regnbåge med
koordinerade färgkulor. Julnicorns basvärg är rosa. Accentfärgerna för trenden är babyblå och mandarin.

Denna trend är rogivande och minimalistisk. Den hållbar basen består utav

hantverk, naturmaterial och återbruk.Den är närvarande och miljömedveten i allt från julklappar och dekoration till val av julbord. Skandinavens basfärger är mattvit, grått och ljusa träslag. Accentfärgerna för trenden är matt mässing och skogsgrön.

Den hetaste trenden av alla är att fira “en lagom stor jul” där man hinner med sig själv och sina nära. Begreppet julefrid uppfattas olika men kan vi trappa ner två trappsteg i år? Att jag brinner för hållbarhet är sedan gammalt. Var femte svensk säger att de handlar fler begagnade varor i dag än för 2 år sedan. Detta visar en sifo-undersökning som Tradera och Avfall Sverige har beställt. Dessutom känner 36 procent en olust inför att konsumera nyproducerade varor. Applicera detta på julen så närmar vi oss även en fröjdefull moderjord. Genom att ta in naturen i hemmet kan du hjälpa lynnet på traven.

Skapa verklig, pragmatisk julstämning med hjälp av vår fantastiska natur. Den är inte nådig med sin natur. Låt den varsamt tillhandahålla granris, tall, bär, kottar, mossa och kvistar. Du gör enkelt personliga ornaments till din stilleben eller gran genom att limma kvistar till stjärnor och andra jul-former. Du behöver endast en limpistol och fantasi! Låt nötter, äpplen och annat klassiskt julgodis ligga framme och bind samman hemmet med varaktiga växter som hör julen till; tex. amaryllis, hyacinter och fjädersparris.

Ta fram dina ljusresurser. Vi har alla en gömma. Mixa och matcha adventsljusstakar, antika ljusstakar, lyktor och oljelampor. Ställ de i grupp på bordet, i fönstret eller i trappan.

Skouts Julkollektion 2018 Skouts Julkollektion 2018

Ljusen signalerar dig harmoniskt men bestämt att varva ner. “Stump-ljusstakar” är också behjälpliga då man på ett snyggt sätt tar vara på hela ljuset! 


Skout kommer återanvända stumpmaterial från bland annat årets tillverkning av möbler. På dessa tillverkar vi en julkollektion; en begränsad serie klappar. Ge någon du bryr dig om en gåva som är handgjord, unik och bärare av ett tydligt budskap. Dessutom kommer vi erbjuda kransar och blommor i bunt hela december. Konceptet är enkelt och rakt - bra blommor till bra pris!

Båda nyheterna kommer att lanseras samt tillhandahållas på julmarknaden den 2a december. ⏭

Av: Lottie Ågren Foto:Kristina Petra

Läs hela inlägget »

Hon är verkligen strategiskt placerad. Villa björkudden fullständigt dominerar intrycket i viken. Huset byggdes år 1897  ursprungligen på Djurgården där den användes som administrationsbyggnad för Stockholmsutställningen. Redan året efter flyttades den ut till Tynningö som ligger strax utanför Vaxholm. Ordern och huset var således byggmästaren Per Sjöqvists och han skulle komma att använda det till sommarhus i ett decennium. Från dåtid till nutid har slottet axlat många roller. Förutom att vara ett paradis för societeten, uppläts det bland annat som flyktingförläggning år 1947 och sedan nyttjades till sommarskola för barn.

Ett halvt sekel klingar

När jag och min fotograf Kristina går längs grusgången mot Villa björkudden bekräftas mycket. Huset gastade efter omfattande renovering när Sisyfosgruppen köpte det, men det som nu står framför oss är en stolthet där traditionen upprätthållits. Tonerna från ett halvt sekel klingar i våra öron men avbryts abrupt av ljudet från den digitala kod-dörren som öppnas och vi kliver in med förväntningar högre pumpade än ett barn på julafton..

Förutom att vi är handfallna över rymden och husets fantastiska skick, så blir vi också medvetna om den påtagligt låga temperaturen i slottet. De enkelglasade fönstren som räckte gott när huset användes som sommarhus har avsiktligt bevarats. Personligen värms jag genast upp av upplysningen. Jag uppskattar när hus inte blir föremål för dagens förnödenheter utan vinner argumenten med hjälp av historia. Ibland kan det bli för stora ingrepp på husets ursprung.

Att förklara Villa Björkudden yta för yta är inte ett alternativ då det finns 18 sovrum, 9 badrum, matsal och salonger som sammanlagt rymmer en sittning på 75 personer... Addera detta med 40 % så börjar vi närma oss dess sanna storlek.

Bodde Gatsby här?!

Jag börjar krafsa i minnet av novellen. Landskapet är befogad och när jag funderar på om Wilsons garage i själva verket var Wilsons varv väcks jag av att Kristina vill visa mig någonting. Hon öppnar dörr efter dörr (som ett tv-spel)

och tillslut uppenbaras en kristallbar framför mig, gestaltad av Orrefors. Det står klart, vi är i färd att besöka Jay Gatsbys hus, hösten efter den heta sommaren. Året är 1922.Den svulstiga art deco stilen är ett arv från det glamorösa 20 talet. Eran kännetecknas av djärva färger, geometriska prints och material som aluminium, stål, sammet, guld och plast. Visst är villan inredd i mycket av ovanstående men klassiskt, sofistikerat och elegant är de gemensamma nämnarna innanför dessa väggar.

Kvinnor undanbedes

Min blick sveper över ett herravälde av clubfåtöljer och jag blir nästan förvånad när jag  varken hittar rökrock eller en pyrande cigarr. Denna salong är inredd som en tvättäkta gentlemens club, liksom viktorianskt.

Den lyxiga stilen med sina dekorativa utsmyckningar framträder även i andra rum tillsammans med medaljongtapeter och klassiska möbler och detaljer. Sen finns rum som inte riktigt vill ta lika mycket plats. De håller sig till sin flygel med sina minimalistiskt fjädergråa väggar och pasteller.

De såpskurade  trägolven, pärlsponten och panelen i matsalen andas hållbarhet och skapar en rogivande känsla i rummen. Kombinerar man detta med den otroliga utsikten genom de stora böljande original fönstrena så skapas, oavsett vart du befinner dig, en känsla av förr. De såpskurade  trägolven, pärlsponten och panelen i matsalen andas hållbarhet och skapar en rogivande känsla i rummen. Kombinerar man detta med den otroliga utsikten genom de stora böljande original fönstrena så skapas, oavsett vart du befinner dig, en känsla av förr.

En aktuell skildring

Kan det vara så att vi börjar fatta Great Gatsby-författaren, F. Scott Fitzgerald galopp? Under de glada 20-talet rådde en glupsk ytlighet. Gästerna på Gatsbys fest var statister, lite likt följarna och många gånger materialet vi postar på sociala medier idag… Aktuellt! Precis som vissa rum i Villa Björkudden så förenas just nu många i en stor makrotrend.

Foto Alva Linen
Foto Alva Linen

We downsize

2020 beräknas 50 miljarder enheter vara uppkopplade globalt och tekniken blir allt mer integrerad i våra liv men nu när vi börjar vänja oss att alltid vara uppkopplade så börjar vi istället göra medvetna val och prioriteringar i ämnet. Trenden “downsizing” innebär att skala av jobb och materiella ting till förmån för autentiska tilldragelser. Ekologiskt och hållbart blir allt viktigare och påverkar i sin tur även trenderna i inredning.

Foto Lovely Linen Foto Lovely Linen

Återbruk, sobert och naturmaterial
Vi längtar till naturen och det avspeglas i sobra färgskalan. Den krispiga vita byts ut mot varma, rent av dova färger. Den tidlösa skandinaviska stilen får konkurrens av gråskalor och mättade pasteller som går ton i ton. Våra naturmaterial som trä, hampa, terrakotta och sten fortsätter sin viktiga frammarsch inom inredning och växtligheten har fått en minst lika central roll. Vi satsar på naturrikedomar som håller och åldras snyggt, tex skinn och läder.
Sakerna blir färre i våra hem och fler hittar hållbarhet i vintage! Sisyfos skulle fortfarande säga

Det är människan som måste skapa ett värde i sitt liv

F. Scott Fitzgerald skulle däremot säga

Det tog bara 100 år…

Foto:Kristina Petrošiutė  Skribent: Lottie Ågren

Läs hela inlägget »

SKO-UT?
Jag gillar att gå rak på sak. Vi är inte en sko-outlet. Förklaringen bottnar i begreppet “scouta”, synonymt till “hålla utkik efter talanger, framtidslöften” Vi uttalas som scouterna. Det som kommer innanför våra dörrar är, som man säger, noggrant scoutade samt att vi är talangerna som ni håller utkik efter… Och ja, vi är alltid redo! Lottie Ågren heter jag och jag arbetar som inredare och inredningsstylist på mitt egna bolag Skout som företrädesvis drivs av mig och min partner Alexander Johansson.

Gammalt till nytt
Det var i våras som en av vännerna nämnde att Vaxholms erkända leksaksbutik ska resa på sig efter 12 års säte på Rådhusgatan… Wow och ja.. Vår verksamhet har haft växtvärk under en period och skulle vilja expandera i en riktig “all in-anda”!  Det kändes så naturligt när vi i juni började konka in 300 år gamla grejer som nästan inredde sig själva! Gammalt till nytt i flera bemärkelser kan man säga.

Det sägs att den första delen av butiken är Vaxholms äldsta verksamhetslokal. Dess gemytliga golv har gett sig hän till många lokala näringsidkare under åren och etapperna, som lokalen är uppbyggd i, vittnar om dess successiva tillbyggnad. Efter att ha varit bland annat cykelverkstad, blomsterbutik och Lena Linderholms affär är det tidiga “blå huset” nu en inredningsbutik med allt från antikviteter till nya trendiga ting. Utöver butiken så stylar vi bostäder och gör egendesignade möbler. Skout är uppbyggt på hållbarhet, kunskap & gedigenhet. Vi jobbar mest och helst lokalt. Hos oss finns det välståndsskapande kraft gentemot Vaxholm.

Släng inte bara saker! Lokalt har vi också vår verkstad- belägen på Tynningö.  Här gör vi vår egna möbler på beställning, målar och restaurerar. Vi återbrukar olika material och detaljer som många slänger och inte ser något värde i. Trä, till exempel,  är ett fantastiskt material. Det är vackert, återvinningsbart, slitstarkt & förnybart. Jag och Alex designar och konstruerar mycket runt just detta.

Min färdighet och passion för skrivandet växte i mina år i mediebranschen. Jag skriver för lokaltidningen Waxholms Lotsen och kommer därmed posta dessa artiklar även här. Välkomna att följa med på en inredningsresa över tidsepokerna på en av Sveriges vackraste platser- Stockholms skärgård. Att inspireras är otroligt & att få inspirera är oöverträffligt! Detta är mitt enda syfte och jag är ärad för uppgiften.

Foto:Kristina Petrošiutė  Skribent: Lottie Ågren

Läs hela inlägget »
Etiketter: waxholms lotsen

Senaste kommentarer

-

Arkiv

Länkar

-

Etiketter