Villa Björkudden- en historisk rikedom

Hon är verkligen strategiskt placerad. Villa björkudden fullständigt dominerar intrycket i viken. Huset byggdes år 1897  ursprungligen på Djurgården där den användes som administrationsbyggnad för Stockholmsutställningen. Redan året efter flyttades den ut till Tynningö som ligger strax utanför Vaxholm. Ordern och huset var således byggmästaren Per Sjöqvists och han skulle komma att använda det till sommarhus i ett decennium. Från dåtid till nutid har slottet axlat många roller. Förutom att vara ett paradis för societeten, uppläts det bland annat som flyktingförläggning år 1947 och sedan nyttjades till sommarskola för barn.

Ett halvt sekel klingar

När jag och min fotograf Kristina går längs grusgången mot Villa björkudden bekräftas mycket. Huset gastade efter omfattande renovering när Sisyfosgruppen köpte det, men det som nu står framför oss är en stolthet där traditionen upprätthållits. Tonerna från ett halvt sekel klingar i våra öron men avbryts abrupt av ljudet från den digitala kod-dörren som öppnas och vi kliver in med förväntningar högre pumpade än ett barn på julafton..

Förutom att vi är handfallna över rymden och husets fantastiska skick, så blir vi också medvetna om den påtagligt låga temperaturen i slottet. De enkelglasade fönstren som räckte gott när huset användes som sommarhus har avsiktligt bevarats. Personligen värms jag genast upp av upplysningen. Jag uppskattar när hus inte blir föremål för dagens förnödenheter utan vinner argumenten med hjälp av historia. Ibland kan det bli för stora ingrepp på husets ursprung.

Att förklara Villa Björkudden yta för yta är inte ett alternativ då det finns 18 sovrum, 9 badrum, matsal och salonger som sammanlagt rymmer en sittning på 75 personer... Addera detta med 40 % så börjar vi närma oss dess sanna storlek.

Bodde Gatsby här?!

Jag börjar krafsa i minnet av novellen. Landskapet är befogad och när jag funderar på om Wilsons garage i själva verket var Wilsons varv väcks jag av att Kristina vill visa mig någonting. Hon öppnar dörr efter dörr (som ett tv-spel)

och tillslut uppenbaras en kristallbar framför mig, gestaltad av Orrefors. Det står klart, vi är i färd att besöka Jay Gatsbys hus, hösten efter den heta sommaren. Året är 1922.Den svulstiga art deco stilen är ett arv från det glamorösa 20 talet. Eran kännetecknas av djärva färger, geometriska prints och material som aluminium, stål, sammet, guld och plast. Visst är villan inredd i mycket av ovanstående men klassiskt, sofistikerat och elegant är de gemensamma nämnarna innanför dessa väggar.

Kvinnor undanbedes

Min blick sveper över ett herravälde av clubfåtöljer och jag blir nästan förvånad när jag  varken hittar rökrock eller en pyrande cigarr. Denna salong är inredd som en tvättäkta gentlemens club, liksom viktorianskt.

Den lyxiga stilen med sina dekorativa utsmyckningar framträder även i andra rum tillsammans med medaljongtapeter och klassiska möbler och detaljer. Sen finns rum som inte riktigt vill ta lika mycket plats. De håller sig till sin flygel med sina minimalistiskt fjädergråa väggar och pasteller.

De såpskurade  trägolven, pärlsponten och panelen i matsalen andas hållbarhet och skapar en rogivande känsla i rummen. Kombinerar man detta med den otroliga utsikten genom de stora böljande original fönstrena så skapas, oavsett vart du befinner dig, en känsla av förr. De såpskurade  trägolven, pärlsponten och panelen i matsalen andas hållbarhet och skapar en rogivande känsla i rummen. Kombinerar man detta med den otroliga utsikten genom de stora böljande original fönstrena så skapas, oavsett vart du befinner dig, en känsla av förr.

En aktuell skildring

Kan det vara så att vi börjar fatta Great Gatsby-författaren, F. Scott Fitzgerald galopp? Under de glada 20-talet rådde en glupsk ytlighet. Gästerna på Gatsbys fest var statister, lite likt följarna och många gånger materialet vi postar på sociala medier idag… Aktuellt! Precis som vissa rum i Villa Björkudden så förenas just nu många i en stor makrotrend.

Foto Alva Linen
Foto Alva Linen

We downsize

2020 beräknas 50 miljarder enheter vara uppkopplade globalt och tekniken blir allt mer integrerad i våra liv men nu när vi börjar vänja oss att alltid vara uppkopplade så börjar vi istället göra medvetna val och prioriteringar i ämnet. Trenden “downsizing” innebär att skala av jobb och materiella ting till förmån för autentiska tilldragelser. Ekologiskt och hållbart blir allt viktigare och påverkar i sin tur även trenderna i inredning.

Foto Lovely Linen Foto Lovely Linen

Återbruk, sobert och naturmaterial
Vi längtar till naturen och det avspeglas i sobra färgskalan. Den krispiga vita byts ut mot varma, rent av dova färger. Den tidlösa skandinaviska stilen får konkurrens av gråskalor och mättade pasteller som går ton i ton. Våra naturmaterial som trä, hampa, terrakotta och sten fortsätter sin viktiga frammarsch inom inredning och växtligheten har fått en minst lika central roll. Vi satsar på naturrikedomar som håller och åldras snyggt, tex skinn och läder.
Sakerna blir färre i våra hem och fler hittar hållbarhet i vintage! Sisyfos skulle fortfarande säga

Det är människan som måste skapa ett värde i sitt liv

F. Scott Fitzgerald skulle däremot säga

Det tog bara 100 år…

Foto:Kristina Petrošiutė  Skribent: Lottie Ågren

Kommentera gärna: